Nyheder
En nem måde at få sit budskab ud til vælgerne på er ved at bruge sociale medier. De har mange brugere og de giver adgang til mange subkulturer i samfundet. Det er også nemt at interagere med brugere. Netop fordi SoMe er øjeblikkelig kontakt, så er det dog også fristende at reagere på indlæg spontant. Denne blogs 3 punkter er derfor:
Afsnit


1.:
SoMe er genialt til at nå vælgerne og dermed få andres vinkel på aktuelle emner. Indlæg
når hurtigt ud til verden og de når ud til yderområder, som politikerne måske ikke altid får besøgt. Hvis politikere poster opsigtsvækkende indlæg, kan de være sikre på at få den ønskede opmærksomhed.

2.: SoMe kan være ødelæggende for den gode omgangstone og den sokratiske samtale, som jeg omtalte i sidste indlæg. Det er fristende at skrive spontane indlæg og svar på indlæg, og da politik ofte sætter sindene i kog, er indlæggene enten halvstuderede eller meget emotionelle, eller begge. Det er ukonstruktivt og skidt for den gode demokratiske debat. En god debat kræver, at deltagerne lytter til hinanden og stiller opklarende spørgsmål.

3.: SoMe har givet plads til, at alle kan deltage og er vel egentlig demokratisk i sit væsen. Desværre er der også plads til ukritiske menneskers indlæg, og det er dem, der ødelægger og udvander den gode politiske debat. Samfundsdebat skulle helst være funderet på viden og indeholde kildekritik. Når dette mangler, gives der plads til populisme.

Kom endelig med kommentarer til disse påstande, så kan vi få os en god debat.

Det skal ikke vaere nogen hemmelighed, at jeg er meget bekymret over den voksende populisme i verden. Vi skulle jo gerne bevæge os hen imod at blive mere udviklede mennesker, ikke mindre, så vi kan være gode rollemodeller for de næste generationer. Der er for nyligt flere store nationer, som har fået valgt sig nogle populistiske ledere, som er kommet til magten vha urealistiske løfter, som vælgerne tror på når deres børn sulter og der ikke er andre alternativer. Her er 3 punkter om populisme

1.: Populisme er gift for menneskerettigheder og for ligestilling mellem kønnene. Populistiske partier ønsker sig ofte at bombe verden tilbage til en fiktiv tid, hvor alle spiste smørrebrød og sang Morten Korch'ske sange. I denne pseudovirkelighed har kønnene deres fastlåste og faste roller og der er ofte ikke meget plads til at bryde ud af disse roller. Der er heller ikke plads til folk, som tænker anderledes. Der findes også kvinder, som støtter denne tankegang, tænk engang.

2.: Populisme nærer sig af frygt og uvidenhed og spreder mere af det samme for at sikre sin egen overlevelse. Det er en ond cirkel. Frygt ødelægger al mulighed for udvikling. Når mennesker er bange, beskytter de sig selv og deres nærmeste, lægger deres empati og vilje til kommunikation på hylden, bekriger hinanden og dermed er al fredsarbejde omsonst. Stadiet ligger højt paa konfliktrappen. Og dette sker også selvom uddannelsesniveauet i et samfund er relativt højt.

3.: Populistiske partier bliver ofte styret af intelligente og retorisk dygtige folk. Et godt eksempel er Tyskland i 1930'erne, hvor den øverste ledelse var fyldt med professorer og læger. Nynazistiske grupperinger har også ofte åndelige ledere, som kan overbevise folk om deres halvstuderede teorier.


3 punkter om valg

Jeg skal være valgobservatør ved parlamentsvalget i Ukraine og skal være der i 7 uger. Jeg får derfor lejlighed til at gøre mig tanker om demokratiet som mulighed for befolkningen for at skabe et samfund, som de stolt kan give videre til deres børn.

1. Et valg er et omfattende og dyrt projekt for et samfund. Det foregår ikke kun på valgdagen, men har en konstant cyklus. En valgproces starter ofte ca. et år før selve valgdagen. Det involverer hele samfundet, lige fra borgere som din gamle mormor til institutioner, lovgivere, organisationer og virksomheder.

2. Et valg er en mulighed for, at et samfund kan afprøve befolkningens grad af oplysning, deltagelse og interesse i demokratiet. Det viser også, hvor stærkt funderet, demokratiske institutioner er og hvor højt de involverede sætter demokratiet, menneskerettigheder, respekt og mulighed for lige deltagelse i demokratiet. Dermed synliggøres også underliggende magtkamp

3. Et valg er en øjenåbner for, hvad der skal arbejdes på i samfundet, såsom menneskerettigheder, ligeværd og medborgerskab. Det viser også repræsentanternes efterfølgende ansvarlighed overfor vælgerne. Det er en god mulighed for at samtale og lytte til hinanden, og den gode debat kan blive et redskab for forandring.

Kom gerne med flere punkter til debatten her på siden!

Nyhedsbrev

Tilmeld nyhedsbrev

Please enable the javascript to submit this form

KontaktKontakt Os

Du er velkommen til at benytte dig af denne formular, for at komme i kontakt med os. Vi vil bestræbe os på at svare så hurtigt som muligt.
Navn:*
E-mail:*
Telefon:
Din besked:*
Antispam